СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

9 Май

Първи полуфинал на "Евровизия 2017" Киев, Украйна

Първи полуфинал на 62-ия песенен конкурс на "Евровизия 2017". Вторият полуфинал е на 11 май 2017 г., а финалът на конкурса е на 13 май 2017 г. Във всеки от полуфиналите участват по 18 държави, като първите 10 страни от всеки от двата полуфинала, събрали най-много гласове, отиват на финала.

Първият конкурс за песен на "Евровизия" се провежда на 24 май 1956 г. в Лугано, Швейцария. В него участват изпълнители от държавите членки на Европейския съюз за телевизия и радиоразпръскване (EBU). Всяка държава е представена с по една песен. Домакин на конкурса е страната, чиято песен е спечелила първо място предходната година. От 2016 г. в конкурса има промяна в начина, по който ще бъдат представяни резултатите от гласуването. Съгласно въдедената преди 40 години система с 12 точки всяка страна участничка обявява точките от своето гласуване и победителят обикновено е известен, преди да бъдат обявени окончателните резултати. С промените резултатите ще се обявяват на три етапа. Първо, телевизиите на страните участнички ще обявяват точките, от 1 до 10, присъдени от техните журита. След това тези журита ще ползват системата от 12 точки. В първия полуфинал ще участват представителите на Швеция, Грузия, Австралия, Албания, Белгия, Черна гора, Финландия, Азербайджан, Португалия, Гърция, Полша, Молдова, Исландия, Чехия,Кипър, Армения, Словения и Латвия, а във втория представителите на Сърбия, Австрия, Русия, Македония, Малта, Румъния, Холандия, Унгария, Дания, Ирландия, Сан Марино, Хърватия, Норвегия, Швейцария, Беларус, България, Литва, Естония и Израел. По право за финала се класират представителите на Великобритания, Германия, Испания, Италия, Франция и на страната домакин Украйна.

България ще бъде представена във втория полуфинал с песента "Beautiful Mess", реализирана от компанията "Вирджиния Рекърдс", в изпълнение на Кристиан Костов. На 22 март 2017 г. властите в Украйна забраняват достъпа в страната в срок от три години на представителката на Русия Юлия Самойлова. Документите за забраната са подготвени от Службата за безопасност на Украйна. Претенциите към певицата са за участието й в концерт в Крим през лятото на 2015 г. Според Службата за безопасност на Украйна Юлия Самойлова е нарушила постановление на Министерския съвет на Украйна, според което чужденците се задължават да получат специално разрешение за посещението на полуостров Крим, след анексирането му от Русия на 18 март 2017 г. На 14 април 2017 г. генералният директор на общоруската телевизионна компания Първи канал Константин Ернст заявява, че Юлия Самойлова ще участва в следващото издание на конкурса през 2018 г.Концерти


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш