СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

9 Мар

Ден за профилактика на бъбречните болести

Отбелязва се от 2006 г. през втория четвъртък на м. март по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести. Инициативата се провежда за шеста поредна година в България съвместно с Българското нефрологично дружество, Български съюз на трансплантираните, Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България и Национална асоциация на трансплантираните.

Честотата на хроничните бъбречни заболявания в световен мащаб нараства драматично, като някои специалисти я определят като "епидемия", посочват от министерството. Бъбречното заболяване много често не се диагностицира преди развитието на крайната фаза на бъбречната недостатъчност поради това, че при по-голяма част от болните липсват съществени клинични оплаквания. По тази причина много пациенти не подозират, че имат такова заболяване.

Докато в началните стадии заболяването може да се лекува или поне да се задържи развитието му, то при напреднала бъбречна недостатъчност терапевтичните възможности са крайно ограничени, а този краен стадий на бъбречната функция е свързан с поражения и на други органи като сърце, кости, развитие на анемия и други.

Важно е да се знае, че има няколко евтини теста, които могат да помогнат на лекарите да разпознаят бъбречното заболяване рано, посочват от министерството. Това са изследването на урината, кръвта и артериалното налягане. Ранното диагностициране не само ще ограничи прогресията на бъбречните увреждания, но и ще намали сърдечно-съдовите усложнения, до които се стига в последствие.

От министерството посочват седем правила, за предпазване на бъбреците - физическа активност, редовно проследяване на кръвна захар и артериалното налягане, здравословно хранене и поддържане на оптимално тегло, ограничаване приема на сол, периодично изследване на урината за наличие на белтъци в нея. Рискови фактори, които трябва да се избягват са тютюнопушенето и злоупотребата с лекарства.

Мотото на деня за 2017 г. е: "Бъбречната недостатъчност и затлъстяването: здравословен начин на живот за здрави бъбреци".Международни институции


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш