СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

9 Окт

Среща на Комисията на ЕП по външни работи Брюксел, Белгия

Среща на Комисията на Европейския парламент по външни работи, на която ще бъде обявен окончателният списък от трима кандидати за наградата "Сахаров" на Европейския парламент за 2018 г. Победителят ще бъде обявен след гласуване на 25 октомври 2018 г., а наградата ще бъде връчена в Страсбург, Франция, на 12 декември 2018 г.

На 27 септември 2018 г. Европейският парламент обявява номинираните за наградата "Сахаров". В предложението на Групата на Зелените в Европейския парламент са включени общо 11 неправителствени организации, работещи в защита на мигрантите, прекосяващи Средиземно море. Групата на Европейската народна партия предлага украинския филмов режисьор Олег Сенцов, осъден на 20 години затвор за "замисляне на терористично нападение" срещу Крим. Групата "Европейски реформатори и консерватори" предлага германската адвокатка от турски произход Шейран Атеш, която се бори против крайните действия в политиката и вероизповеданията. Либералите от АЛДЕ предлагат Цезар - псевдоним на бивш сирийски военен фотограф, изнесъл кадри със свидетелства за военни престъпления. Групата на Европейската обединена левица предлага за наградата Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Той е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и обяви гладна стачка преди месец.

Групата "Европа на свобадата и пряката демокрация" предлага Дуейн Джонсън, земеделец от САЩ, спечелил дело срещу производителя на химикали "Монсанто", в което фирмата е призната за виновна, че препаратът й "Раундъп" предизвиква рак.Групата "Европа на народите и свободата" предлага за наградата неправителствена организация за защита на малцинствата в Южна Африка. Последното предложение е на група от 42-а евродепутати за Мари Вагнер от Канада, която се бори срещу абортите. Тя неколкократно е арестувана и обвинена в "разстройване на бизнеса" на клиника за аборти в Торонто.ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш