СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

9 Яну

Международен литературен фестивал НДК, Мраморно фоайе

Шести Софийски международен литературен фестивал, посветен на немскоезичната литература - продължава до 16 януари.

Тазгодишното издание на фестивала се провежда по време на 46-ия Софийския международен панаир на книгата, чието мото тази година е "Четири страни - един език" и е посветено на немскоезичните страни, които ще бъдат почетни гости на събитието - Австрия, Германия, Лихтенщайн и Швейцария. Организатори на литературния фестивал и на панаира на книгата са Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Министерството на културата и Столична община. Събитията са в партньорство с Франкфуртския панаир на книгата, Гьоте-институт България и с финансовата подкрепа на Министерството на външните работи на Германия. Партньори на Почетната програма са Княжество Лихтенщайн, Посолството на Република Австрия, швейцарската културна фондация "Про Хелвеция", Посолство на Швейцария в България, "Традуки" и Фондация "Курт Волф". Над 80 са участниците в шестия Софийски международен литературен фестивал.

Сред тях ще бъдат някои от най-известните писатели и поети в съвременната литература на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, като Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бохмюл. Сред българските представители тази година са поетите и писателите Алек Попов, Владимир Полеганов, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова, Крум Филипов, Людмила Миндова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Мехмед Атипов, Палми Ранчев, Петър Чухов, Румен Петров, Христо Карастоянов и Яна Букова.

През 2018 г. в програмата са включени три нови формата "Бързи литературни срещи", "Софийски международен литературен фестивал представя" и "Тайно поетическо четене". На сцената на Литературния фестивал ще бъдат експонирани и две изложби - "Бухшмук", с илюстрации по сюжети от немскоезични автори, и селекция арт книги на платформата ТИ - РЕ.Литература


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш