СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

8 Май

Заседание по делото за екстрадицията на Мън Ванчжоу

Следващо заседание по делото за екстрадиция в САЩ на главния финансов директор на китайската технологична компания "Хуавей" Мън Ванчжоу.

Делото започва на 6 март 2019 г. , когато на продължилото 17 минути заседание защитата и обвинението се съгласяват за по-късна дата за следващото заседание по делото поради неговия "необичаен характер и големия брой страници". По искане на американските власти 46-годишната Мън Ванчжоу, дъщеря на основателя на компанията "Хуавей", е арестувана на 1 декември 2018 г. във Ванкувър в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции срещу Иран. САЩ я обвиняват, че е подвела международни банки относно контрола на "Хуавей" върху компания, действаща в Иран. Това подвеждане е изложило банките на риск от нарушаване на американските санкции срещу Иран и от сериозни глоби. На 11 декември 2018 г. съд в Канада пуска Мън Ванчжоу под гаранция от 10 млн. канадски долара (7 млн. щатски долара), очаквайки евентуално екстрадиране в САЩ.

На 1 март 2019 г. правителството на Канада одобрява процедура по екстрадиция на Мън Ванчжоу. С различните обжалвания обаче може да минат месеци или дори години преди някой съдия да издаде заповед за екстрадицията. Дори и тогава окончателното решение дали Мън Ванчжоу да бъде пратена в САЩ ще трябва да се вземе от министъра на правосъдието на Канада.Канада


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш