СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

8 Май

71-и международен кинофестивал в Кан

Председател на журито ще бъде австралийската актриса Кейт Бланшет. На 8 май 2018 г. фестивалът ще бъде открит с прожекция на филма "Всички знаят" на иранския режисьор Асгар Фархади с участието на Пенелопе Крус, Хавиер Бардем и аржентинския актьор Рикардо Дарин. На 9 май 2018 г. по повод връчването на наградата "Златната карета" на американския режисьор Мартин Скорсезе ще бъде организиран ден с Мартин Скорсезе и прожекция на "Коварни улици", представен в секцията Петнайсетдневка на режисьорите през 1974 г. Наградата "Златната карета" се присъжда от Френското дружество на кинорежисьорите от 2002 г. на откриването на Петнайсетдневката на режисьорите. Тя е признание за новаторството на филмите на лауреата, за дързостта и непреходността в режисурата им. Наградата "Златната карета" е наречена на едноименния филм на Жан Реноар.

На 12 май 2018 г. ще бъде премиерата на нереставрираната версия на филма на американския режисьор Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея". Режисьорът Кристофър Нолан ще представи филма преди прожекцията, на която ще присъстват членове на семейството на Стенли Кубрик.

На 15 май 2018 г. ще бъде премиерата на поредния филм от космическата сага "Междузвездни войни" - "Соло: История от Междузвездни войни" на американския режисьор Рон Хауърд.

На 19 май 2018 г. ще бъде церемонията за връчването на наградата "Златната палма".Кино


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш