СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

8 Дек

Годишнина от убийството на Джон Лeнън

На 8 декември 1980 г. е убит английският рокмузикант, певец, композитор, поет, художник Джон Ленън. Един от основателите и до края водеща личност в "Бийтълс", за мнозина той е основателят на съвременната рок музика.

Джон Ленън през целия си живот е политически активист, който участва в редица демонстрации за мир. Името му е свързано колкото с оригиналните текстове, които пише като музикант, толкова и с глобалната кауза за мир на планетата. Песента на му - Imagine е приета за неофициалният химн на планетата Земя.

Джон Ленън е застрелян на 8 декември 1980 г. в Ню Йорк (САЩ) на отиване към звукозаписното студио с жена си - Йоко Оно. Убиецът му - Марк Чапман, стреля с пистолет пет пъти в гръб и търпеливо изчаква полицията, докато чете книга "Спасителя в ръжта", а по-рано същият ден е взел автограф от Джон Ленън. Ленън умира по-късно в болницата на 40-годишна възраст. Марк Чапман e осъден на доживотна присъда, която излежава до ден днешен. Трагичната гибел на Ленен провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят и до днес неговите фенове организират прояви.Личности


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш