СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

8 Ное

65 години от десанта на Северна Африка - операция "Торч"

75 години от десанта на съюзническите войски на Великобритания и САЩ под командването на Дуайт Айзенхауер в Северна Африка (операция "Торч") /1942/ в рамките на Втората световна война (1939-1945).

Десантът е част от поредицата северноафрикански операции през войната, които целят да затегнат обръча около Германия. През 1941 г. министър-председателят на Великобритания Унстън Чърчил представя "Проекта за Северозападна Африка". Според т.нар. план "Джимнест" ("Гимнастик") е планиран десант в Алжир, ако 8-а армия постигне достатъчно решителен успех в Киренайка, за да може да настъпи на запад към границата с Тунис. По настояване на САЩ операцията е преименувана на "Суперджимнест" ("Супергимнастик"). По инициатива на Унстън Чърчил операцията е прекръстена на "Торч" като по-вдъхновяващо наименование. Постигнато е съгласие върховното й командване да бъде дадено на американец и на 26 юли 1942 г. Дуайт Айзенхауер поема командването.

На 6 май 1943 г. британците превземат Тунис, а американските сили достигат Бизерта в Тунис. Операцията завършва на 12 май 1943 г., когато силите на Оста (Германия, Италия, Япония) в Тунис се предават.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш