СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

8 Окт

През отворените прозорци Национална галерия "Двореца", пл. „Княз Александър І“

Живопис от колекцията на Музея на руския импресионизъм

(7 октомври – 23 ноември 2016 г.)

 

В седем от залите на най-големия художествен музей в България  ще бъдат показани 66 живописни творби, които допълват познанията за историята на руското изкуство от последните 130 години.

Музеят на руския импресионизъм е открит през май 2016 в центъра на Москва на територията на известната фабрика за бонбони «Болшевик»  В началото на настоящия век  сладкарското производство е преместено на друго място и старите здания са предоставени на частния бизнес.  Приет е проектът за реновация  на сградите на британското архитектурно бюро John McAslan + Partners и неговия главен архитект Ейдън Потер. За няколко години полуразрушените цехове са реставрирани и се превръщат в бизнес център от клас „А”. Музеят на руския импресионизъм е разположен във вътрешния двор на центъра, който запазва историческото си название „Болшевик“.

 

Частната колекция на мецената Борис Минц е основа на колекцията  на Музея на руския импресионизъм. В продължение на близо 15 години бизнесменът събира произведения на руската живопис от края на ХІХ - началото на ХХ век, изпълнени в стилистиката на импресионизма. Неговата цел е да припомни на публиката незаслужено забравени имена на художници, голяма част от които напускат Русия след Октомврийската революцията през  1917.Изложби


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш