СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

7 Авг

10 години от офанзивата на войските на Грузия срещу Южна Осетия

10 години от началото на офанзивата на войските на Грузия срещу Южна Осетия /2008/ (сепаратистки проруски регион в състава на Грузия).

На 8 август 2008 г. грузинските войски навлизат в столицата Цхинвали, където се намират Смесените сили за поддържане на мира в региона, съставени от три батальона от по 500 миротворци от Русия, Грузия и Северна Осетия. Обстрелвани са и постове на руските миротворци. В отговор Русия изпраща войски за защита на живущите руски граждани в региона, а от пристанището в Севастопол отплават кораби на Черноморския флот на Русия към бреговете на Абхазия. На 9 август 2008 г. абхазките войски започват операция с цел прогонване на грузинските сили от Кодорското дефиле, единствената част от Абхазия, която е контролирана от грузинците.

Конфликът завършва на 12 август 2008 г., когато военните сили на Абхазия и Русия изтласкват грузинските бойни подразделения от Кодорското дефиле. На 26 август 2008 г. президентът на Русия Дмитрий Медведев подписва указ за признаването от Русия за независими Абхазия и Южна Осетия в Грузия.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш