СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

7 Окт

Президентски избори в Бразилия

Президентски избори, избори за Камара на депутатите (долна камара) на парламента и за част от Федералния сенат (горна камара) на парламента, за губернатори и щатски парламенти.

Законодателната власт в страната се осъществява от Национален конгрес (двукамарен парламент). Камарата на депутатите (долната камара на парламента) се състои от 513 депутати (броят на депутатите се определя от броя на жителите), избирани чрез пряко и тайно гласуване по пропорционалната система от всеки щат и от Федералния окръг за срок от 4 години. Федералният сенат (горната камара на прарламента) се състои от 81 сенатори, избирани чрез пряко и тайно гласуване по мажоритарната система за срок от 8 години. Съставът на Федералния сенат се обновява на всеки 4 години последователно първо с една, после с две трети. От всеки щат и от Федералния окръг се избират по 3-ма сенатори. Последните парламентарни избори са произведени на 5 октомври 2014 г. Президентът се избира чрез преки и тайни избори за срок от 4 години и за не повече от два последователни мандата. Последните президентски избори са произведени на 5 октомври 2014 г., когато Дилма Русеф е преизбрана за президент с 51,6 процента от гласовете за втори четиригодишен мандат. На 31 август 2016 г. с 61 гласа "за" срещу 20 "против" Федералният сенат (горната камара на парламента) гласува за отстраняване й от поста заради обвинения в нарушаване на бюджетното законодателство и манипулиране на държавните финанси. Същия ден на тържествена церемония в заседателната зала на Федералния сенат Мишел Темер встъпва официално в длъжност като президент на Бразилия за периода от 31 август 2016 г. до 31 декември 2018 г.

Предизборната кампания в Бразилия започва официално на 1 септември 2018 г. Сред кандидатите за президент са 55-годишният бивш кмет на Сао Пауло Фернандо Адад, издигнат от Партията на трудещите се, след като Висшият избирателен съд отказва правото да регистрира кандидатурата на бившия президент на страната Луиз Игнасио Лула да Силва заради обвинителна присъда по дело за корупция, бившата министърка на околната среда Марина Силва, бившият губернатор на щата Сао Пауло Жералдо Алкмин, издигнат от Бразилска социалдемократическа партия, крайнодесният бивш капитан от армията Жаир Болсонаро и левоцентристкият кандидат Сиро Гомес. Според проучване на агенция "Датафоля", публикувано на 10 септември 2018 г. от телевизия "Глобо" и в. "Фоля де Сао Пауло" и цитирано от "Ройтерс", Жаир Болсонаро, който на 6 септември 2018 г. е намушкан с нож по време на предизборна проява и не участва в предизборни прояви заради тежките наранявания, които получава, печели 24 процента потенциални гласове, а левият кандидат Сиро Гомес е на второ място, получавайки 13 процента.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш