СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

7 Окт

Общи избори в Босна и Херцеговина

Гражданите на страната ще избират новия състав на тричленното Председателство на Босна и Херцеговина, депутати в Камарата на представителите (долната камара) на Парламентарната скупщина (парламента) на Босна и Херцеговина, на парламента на Федерацията Босна и Херцеговина и местните парламенти на десетте кантона във Федерацията Босна и Херцеговина, както и състава на Народната скупщина (парламента) на Република Сръбска. Ще бъдат избрани и президенти и вицепрезиденти на Република Сръбска и на Федерацията Босна и Херцеговина. Съгласно постигнатото на 21 ноември 1995 г. споразумение в Дейтън, САЩ, Босна и Херцеговина е единна държава, състояща се от Федерация Босна и Херцеговина (мюсюлманско-хърватска федерация) (51 процента от територията) и Република Сръбска (49 процента от територията).

Страната има общи Председателство, двукамарен федерален парламент, централно правителство, съд и централна банка. Държавен глава е председателят на Председателството, състоящо се от мюсюлманин, хърватин и сърбин, избирани чрез пряко гласуване за срок от 4 години. Членовете на Председателството заемат поста председател на Председателството на ротационен принцип за срок от 8 месеца. Законодателната власт се осъществява от Парламентарна скупщина на Босна и Херцеговина (двукамарен парламент). Камарата на националностите (горна камара) сe състои от 15 депутати, които се избират за срок от 4 години от парламентите на двете административни единици на Босна и Херцеговина: 10 представители на мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина (5 босненци и 5 хървати) и 5 представители от Република Сръбска. Камарата на представителите (долна камара) се състои от 42 депутати, избирани за срок от 4 години, като: две трети се избират от територията на мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина и една трета - от Република Сръбска, на принципа на пропорционалното представяне. Изпълнителната власт се осъществява от Съвет на министрите. Председателят на Съвета на министрите се избира за срок от 4 години. Всяка от двете административни единици - Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска - избират свои президент, парламент и правителство.

Последните общи избори в страната са произведени на 12 октомври 2014 г. На 7 септември 2018 г. официално започва кампанията за изборите на 7 октомври 2018 г. Общо за изборите са регистрирани 7497 кандидати за 518 мандата. В кандидатските листи са включени 58 партии, 36 коалиции и 34 независими кандидати. Право на глас в Босна и Херцеговина имат 3 352 933 граждани. За босненските граждани в чужбина ще бъдат отворени избирателни секции в посолствата в Камбера, Виена, Берлин, Осло и Белград и в консулствата в Чикаго, Мюнхен, Щутгарт, Франкфурт и Грац.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш