СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

7 Яну

Тържествено откриване на реставрираната българска църква "Свети Стефан"

Тържествено откриване и преосвещаване на цялостно реставрираната българска църква "Свети Стефан", наричана още Желязната църква. На официалното откриване заедно в църквата ще служат вселенският патриарх Вартоломей Първи и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. След продължила шест години цялостна реставрация църквата "Свети Стефан" ще бъде официално открита от министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на министри от двете страни, владици и над 1000 гости.

Църквата "Свети Стефан", която през 2018 г. ще отбележи 120 години от създаването си, се счита за най-ценният паметник на българското историческо и културно наследство в Турция и изобщо зад граница. Тя е единствената православна желязна църква в света. Храмът се състои от железни елементи с общо тегло 500 тона. Всички елементи са захванати към основите с около четири милиона болтове, гайки и нитове. През 1849 г. българите в турската столица получават разрешение да имат свой храм. За целта княз Стефан Богориди подарява дворно място с постройка в квартал "Фенер" на Златния рог. В тази къща временно е устроен параклис, който е осветен на 9 октомври 1849 г. През 1859 г. е взето решение да се построи нов и по-просторен параклис. На 25 октомври 1859 г. е положен основният камък в двора на старата църква. Години наред основите на бъдещия храм стоят напукани и изоставени. Параклисът е разширен, обкован външно с дъски. Така получава името си "Дървената църква", посветен на първомъченик и архидякон Свети Стефан в чест на дарителя Стефан Богориди. През март 1889 г. от българското Министерство на външните работи и изповеданията е назначена комисия за построяването на храма. Основният камък на новата църква е положен от екзарх Йосиф I на 27 април 1892 г. на брега на Златния рог. Изградени са нови основи от гранит, облицован с мрамор. Понеже мястото е насип, по идея на архитекта Ховсеп Азнавур конструкцията на църквата е изградена от сглобяеми железни плоскости, които можело да бъдат пренесени. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Ваагнер във Виена, Австрия. Окончателното сглобяване на църквата завършва на 14 юли 1896 г. От дървената църква е запазен само напредстолния камък от олтара.

Тържественото освещаване на новата църква "Св. Стефан" е извършено на 8 септември 1898 г. от екзарх Йосиф I, в деня на църковния празник Рождество на Пресвета Богородица (8 септември). До преди около 10 години заради корозията, обхванала желязната конструкция на храма, той се е отварял само в деня на патронния празник - Стефанов ден (на 27 декември), при това само за няколко часа поради риск от срутване. През 2011 г. по проект на Истанбулската голяма община започва реставрирането на църквата съгласно междуправителствено споразумение между България и Турция за взаимно опазване на паметниците на културата в двете страни. Общата стойност на ремонта е 16 млн. турски лири (около 3,4 млн. евро), като от тях 15 млн. турски лири са осигурени от Истанбулската голяма община.Балкани


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш