СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

6 Сеп

Тържествено честване на Деня на Съединението Пловдив

Тържествено честване на 133-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия /1885/ и Празника на град Пловдив - 6 септември.

Честванията започват в 9.30 ч., със старта на 43-тия Международен мемориален маратон "Съединение", който тръгва от площада на град Съединение, финалът е на площад "Съединение" в Пловдив. В 10.00 ч. в Катедрален храм "Света Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен от Пловдивския митрополит Николай. Час по късно ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов, а в 11.30 ч. - на паметната плоча на майор Райчо Николов. В 12.00 ч. на сцената на площад "Стефан Стамболов", пред сградата на общината, започва празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти.

Традиционната възстановка на събитията от 6 септември 1885 г., която изпълняват членовете на комитет "Родолюбие", е пред Военния клуб на площад "Централен" в 18.30 ч. Половин час по-късно на сцената пред община Пловдив, ще се състои празничен концерт на Студентска музикална формация "Жарава" към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". В 19.45 ч. в Регионалния исторически музей в Пловдив ще бъде открита изложба на тема: "Пловдив в културната история на България". В 20.30 ч. пред паметника на Съединението ще започне тържествената заря-проверка. Военният ритуал включва вечерна проверка, официално слово за празника и полагане на венци и цветя от българските институции, представители на дипломатическия корпус в страната, градски власти, обществени организации, политически партии и признателни граждани.Официални през месец Септември

6

Сеп

Ден на Съединението

Официални


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш