СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

6 Авг

Международна среща за Венецуела Лима, Перу

На 3 юли 2019 г. Перу отправя покани на Китай, Русия, Куба, САЩ и още около десет държави за обсъждане на политическата криза във Венецуела, като идеята на срещата е да се съберат страни, които по някакъв начин са свързани с кризата във Венецуела. Целта на срещата е да се насърчи диалога и събирането на подкрепа за нови избори в страната. Представители на правителството на президента Николас Мадуро и на опозицията във Венецуела не са поканени.

Според опозицията президентските избори на 20 май 2018 г., на които Николас Мадуро е преизбран за втори мандат, са били нечестни и недемократични.

На 23 януари 2019 г. по време на антиправителствени протести в столицата Каракас председателят на парламента Хуан Гуайдо се самопровъзгласява за и. д. президент на Венецуела, след като на 11 януари 2019 г. заявява, че конституцията на страната му дава право да изпълнява задълженията на държавен глава и е готов да замени президента Николас Мадуро, встъпил в длъжност на 10 януари 2019 г. за втори шестгодишен мандат. След призива на 28 януари 2019 г. на Хуан Гуайдо, отправен на живо по Туитър към венецуелците, в страната започват да се провеждат многохилядни демонстрации с искане Николас Мадуро да се оттегли от поста и да бъдат проведени нови президентски избори. Опозицията настоява, че единственото решение на кризата е президентът Николас Мадуро да се оттегли от поста и да има нови избори в страната,Ю.Америка


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш