СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

6 Авг

Влиза в сила "Европейски блокиращ регламент"

Влиза в сила т.нар. Европейски блокиращ регламент за защита на компаниите от Европейския съюз, работещи в Иран, от санкциите на САЩ. Одобрен на 16 юли 2018 г. на среща на министрите на външните работи на страните от ЕС.

Европейските компании, които правят бизнес с Иран, са застрашени от санкции от САЩ, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли на 8 май 2018 г. страната от споразумението за иранската ядрена програма, подписано на 14 юли 2015 г. във Виена, Австрия, между Иран и Групата 5+1 (Китай, САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Германия) с цел да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие. То предвижда Иран да може да използва ядрените си мощности за мирни цели, но без да разработва ядрени оръжия. В замяна са отменени икономическите санкции срещу Иран.

Европейският съюз обявява, че ще се придържа към ядреното споразумение с Иран. Европейският блокиращият регламент забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС. На 6 август ще влязат в сила първата група американски санкции, а на 4 ноември - втората група.ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш