СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

6 Дек

Никулден

Свети Николай, архиепископ Мирликийски, е един от най-почитаните християнски светци. Роден е през III в. в ликийския град Патара (дн. Мала Азия). Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на града, приел племенника си в храма и от тук нататък той му служил до края на дните си. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на гр. Мир, Ликийска област.

Всичките му дела до края на живота му през 342 г. имали за цел да умиротворят, да закрилят, да дадат изцеление. Постигал го с чудна лекота, наричали го Чудотворец. Той помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Според преданията преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си, но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват то. Св. Николай незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие, възкресил един моряк, който паднал от върха на мачта, спасил от смърт трима невинно осъдени граждани и направил много други чудеса. Според легендата, когато веднъж силните морски вълни пробили неговата лодка, св. Николай хванал един шаран във водата и с него запушил лодката. След смъртта си св. Николай е погребан в катедралата в гр. Мир, Ликийска област, и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление. През 1099 г. мощите му били пренесени в Италия, гр. Бари, където са и до днес.

На Никулден се устройва празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба с люспи, най-вече шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата. Внимава се при чистене някоя люспа да не падне на земята, та да не се изгуби имането. Ако люспата е на пода, то тя не трябва да бъде настъпвана, за да не постигнат човека болести и друго зло. Прави се обредна пита с изображение на риба или лодка. Ядат се постни гозби. Рибарите на този ден изяждат първата уловена риба на брега, останалата могат да я носят в къщи или за продан. На Никулден хора, преминали някакво премеждие, дават курбан за здраве. Св. Никола се тачи като покровител на моряци, рибари, търговци, ловци и др., както и на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш