СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

6 Окт

Предсрочни парламентарни избори в Косово

На 26 август 2019 г. президентът на Косово Хашим Тачи насрочва предсрочни парламентарни избори на 6 октомври 2019 г., след като на 22 август 2019 г. Събранието (парламентът) на Косово се саморазпуска. Решението е взето на извънредно заседание на парламента на 5 август 2019 г., след като на 19 юли 2019 г. министър-председателя Рамуш Харадинай подава оставка, тъй като е извикан на изслушване в Специалния съд в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления. След конфликта в Косово от 1998-1999 г. това са седмите по ред избори, като всички досегашни избори след обявяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г. са свикани предсрочно. Законодателната власт се осъществява от Събранието, еднокамарен парламент, който се състои от 120 депутати, като 100 от тях се избират чрез общи, преки и тайни избори, 10 места са запазени за етнически сърби и 10 места са запазени за други етнически малцинствата. Срокът на пълномощията на депутатите е 4 години.

Предизборната кампания за изборите на 6 октомври започва на 25 септември 2019 г. и ще продължи 10 дни. Според данни на Централната избирателна комисия на Косово общият брой избиратели е 1 937 869 души, което е с около 65 000 повече в сравнение с местните избори на 22 октомври 2017 г. Броят на изборните центрове е 859, което е с 4 процента по-малко в сравнение с изборите преди две години, а броят на изборните секции е 2547, което е с 42 процента повече в сравнение с предишните избори. Избирателният списък съдържа 111 733 нови имена, повечето от които повечето на лица, станали пълнолетни. Броят на лицата, чиито имена са премахнати, защото са починали или са се отказали от косовско гражданство, е 46 917. На 20 септември 2019 г. официално започва гласуването по пощата на избирателите в чужбина. От общо 40 313 молби за регистрация на избиратели в чужбина, ЦИК е одобрила 35 087 молби, а 5226 молби са отхвърлени, тъй като не са изпълнени записаните в закона критерии. Крайният срок за регистриране на предизборни коалиции е 30 август 2019 г., а срокът за регистрация на политически субекти и кандидати е 6 септември 2019 г. Предизборна коалиция за изборите сключва Алиансът за бъдещето на Косово и Социалдемократическата партия на Косово, като на 8 септември 2019 г. коалицията избира Рамуш Харадинай за кандидат за министър-председател. Партията Социалдемократическа инициатива сключва предизборна коалиция с Алианса за ново Косово и Партията на справедливостта. В Грачаница в края на м. август 2019 г. коалиционно споразумение подписват представителите на партиите на косовските сърби - Прогресивната демократическа партия, Европейското движение на сърбите и Нова партия на Косово, които в съобщение за медиите посочват, че тяхна стратегическа цел ще бъде "запазването и укрепването на сърбите в Косово по начин, който гарантира устойчивото им съществуване".

В изборите ще участват и Партията на косовските сърби, както и партията Сръбска листа. Евроатлантическата партия на Косово ще участва в изборите заедно с Републиканската партия,като на 8 септември 2019 г. лидерът на Евроатлантическата партия на Косово Миляим Зека е избран за кандидат за министър-председател. Председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели, която се явява самостоятелно на изборите, е кандидат на партията за министър-председател на страната. Демократичният съюз на Косово и движение "Самоопределение" ще участват самостоятелно на изборите, след като преговорите между двете партии за евентуална предизборна коалиция завършват без успех заради разногласия за общ кандидат за министър-председател. Лидерът на движение "Самоопределение" Албин Курти е кандидат на пратията за министър-председател. Според проучвания на общественото мнение Демократичният съюз на Косово има най-голяма подкрепа сред избирателите - 27 процента, следван от движение "Самопределение" и Демократическата партия на Косово с по 22 процента. На четвърто място е коалицията Алианс за бъдещето на Косово.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш