СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

6 Окт

130 години от откриването в Париж на кабаре "Мулен руж"

130 години от откриването в Париж на кабаре "Мулен руж" по време на първото Световно изложение в Париж /1889/. Създателите на кабарето са Шарл Зидлер и Жозеф Олеру които купуват танцова зала в близост до квартала на червените фенери и площад "Пигал" с идеята да изградят кабаре като храм на "жената, танца и кан-кана".

Двамата създатели нарекли кабарето "Le Premier Palais des Femmes" или "Първият дворец на жената". Причината била, че на всяко представление на сцената излизали най-красивите жени на света. На покрива на сградата има червена мелница, а оттам произхожда и другото му име - "Червената мелница". От самото си създаване "Мулен Руж" има стриктни правила за танцьорките и от тях не се допускат никакви отклонения. Всички момичета са с ръст от 168 см до 172 см, с идеална кожа и еднакво дълги ръце, крака и дори разстояние между гърдите. Магията била зрителят да вижда едно и също момиче, клонирано много пъти. Един път седмично се следи теглото на танцьорките и ако някоя е наддала дори един килограм, не се допуска на сцена, докато не влезе във форма. Танцьорките не могат да общуват с публиката. Те напускат кабарето през таен вход, където ги чакат шофьорите им, за да ги закарат по домовете. Ако някоя наруши този ред, бива уволнена без обяснения.

Танцьорките в "Мулен Руж" са балерини от най-висока класа, с тях работят хореографи от цял свят, а някои от представленията се подготвят и репетират цяла година. На сцената на "Мулен Руж" са пяли Марлене Дитрих до Кристина Агилера. В шоуто има също така и акробати, поставяни са оперети, имало е дори и модни ревюта. Но както преди повече от век, така и днес "Мулен Руж" е място, където се танцува кан-кан, най-известният танц на Париж.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш