СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

5 Сеп

10 години от потъването на туристическия кораб "Илинден"

10 години от потъването на туристическия кораб "Илинден" /2009/ с голям брой пътници на борда на около 200 метра от брега във водите на Охридското езеро, загиват 15 българи.
Трагедията се разиграва около 11 ч. в близост до автопарк "Елешец". Корабът "Илинден" пътува за манастира "Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се преобръща на около 200 м от брега на Охридското езеро. На кораба има 55 български туристи, като 15 от тях загиват. Инцидентът става при идеални за корабоплаване атмосферни условия и при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите "Кристина" и "Александрия" спасява голяма част от туристите.
На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид признава за виновни двамата подсъдими по делото за инцидента. Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, са осъдени на по една година затвор. Според съда Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Така обаче той нарушил стабилността на "Илинден", като позволил на борда му да има 20 човека над допустимото. Отново заради неспазване на закона за корабоплаването е осъден и Баич. Според съда той не е издал документ, ограничаващ броя на пасажерите.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш