СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

5 Авг

60 години от обявяването на старините край Плиска, Мадара и Преслав за резервати

60 години от обявяването с Постановление 161 на Министерски съвет на старините край Плиска, Мадара и Преслав за резервати /1958/.

С постановлението за историко-археологически резерват се обявява "територията на Вътрешния град на Плиска, включена в каменната крепостна стена", "територията на стария град Преслав (Вътрешният и Външният град), включена в границите на външната крепостна стена", и "районът, източно от с. Мадара между селото, лозята и шосето към парка, новото гробище, както и територията на парка под скалите". В археологическия резерват "Мадара" най-забележителният паметник е Мадарският конник. Той е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Представлява изсечен през Vттт в. барелеф на 23 м височина от основата на отвесна скала. Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Размерите му са 3.1 метра (ширина) и 2.6 метра (височина). През 1979 г. на сесията на Комитета за световно културно и природно наследство, състояла се в гр. Луксор, Египет, Мадарският конник е включен в Списъка на световното културно и природно наследство.

На 29 юни 2008 г., след проведена национална анкета, Мадарският конник е обявен за глобален символ на България. Средновековните градове Плиска и Преслав и праисторическите, антични и средновековни структури до Мадара са включен в Списъка на археологически резервати - приложение към Закона за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, приет от 41-ото Народно събрание на 1 юли 2011 г.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш