СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

5 Окт

25 години от самоубийствата на членове от "Орден на слънчевия храм"

25 години от откриването на телата на 48 души в Швейцария и 18 души в Канада, членове на религиозната секта "Орден на слънчевия храм" /1994/, ръководена от 46-годишния лекар хомеопат Люк Журе.

В тайно подземие, разположено под обор в Шери, близо до гр. Фрибур, Западна Швейцария, са открити телата на 22 души, повечето обгърнати в черно-червени наметала и с огнестрелни рани в главите. В алпийското селце Гранж-сюр-Салван, намиращо се на 160 км на юг, в две хижи са открити овъглените тела на други 25 души, а тялото на 73-годишен гражданин на Женева е открито в близка ферма. По същото време в Квебек, Канада, са открити овъглени тела на 15 души - граждани на Швейцария, Канада и Франция. В Морин Хайтс, северно от Монреал, са открити телата на още трима души.

В резултат на разкследването е установено, че всички те са членове на религиозната секта "Орден на слънчевия храм", ръководена от 46-годишния лекар-хомеопат Люк Журе. В предсмъртните писма, оставени от самоубилите се, пише че са вярвали, че напускат, за да избягат от "лицемерието и потисничеството на този свят". Сектата е създадена в Женева, Швейцария, през 1984 г. от лекаря-хомеопат Люк Журе и Жозеф ди Мамбро - "върховен магистър" на сектата, с идеята да възроди традициите на християнския военен орден Рицарите тамплиери, основан през 12-и в., забранен през 1312 г. по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V.



Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш