СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

4 Авг

55 години от бомбардировките над Северен Виетнам

55 години от началото на бомбардировките над Северен Виетнам от военновъздушните сили на САЩ (операция "Пронизваща стрела") след т.нар. Тонкински инцидент на 2 август 1964 г., когато американският ескадрен миноносец "Мадокс" при поддръжка на авиацията отразява атаката на три северновиетнамски торпедни катера, докато се намира в териториалните води на Северен Виетнам в Тонкинския залив.

На 4 август 1964 г. миноносецът "Мадокс" докладва за ново нападение. След като виетнамците се изтеглят, техните три катера са атакувани от 4 американски палубни изтребители Ф-8 с оръдия и ракети "Зуни", които правят тренировъчни полети около също намиращия се в Тонкийския залив самолетоносач "Тикондерога". Операцията "Пронизваща стрела" на 5 август 1964 г. е извършена от самолетоносача "Тикондерога", от който са извършени 64 полета на бомбардировачи срещу северновиетнамски бази и депо за съхранение на петрол. На 7 август 1964 г.

Конгресът (парламентът) на САЩ приема т. нар. "Тонкинска резолюция", която упълномощава президента на САЩ Линдън Джонсън да предприеме мерки за пресичане на по-нататъшни нападения, а също така му разрешава да предприеме всички стъпки, включително използване на въоръжените сили на САЩ, за защита свободата на страните от Югоизточна Азия. Резолюцията става правна основа за начало на пълномащабно участие на САЩ в бойни действия без формално обявяване на война, като се допуска на практика американско военно участие в Южен Виетнам и започване на война срещу Северен Виетнам. Започва Виетнамската война (1964-1973).Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш