СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

4 Апр

Детско-юношески хорови празници "Добри Войников"

25-о издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников".

Тазгодишното им издание е посветено на 185 години от рождението на Добри Войников /1833-1878/ и 160 години от създаването на първия многогласен ученически хор в България /1858/. Организират се от Община Шумен със съдействието на Българския хоров съюз, Министерството на културата, Съюза на българските композитори, Балкански хоров форум и са под патронажа на кмета на град Шумен Любомир Христов. Очаква се да участват около 300 хористи от девет формации от България, Румъния и Гърция.

Откриването на фестивала ще се състои на 4 април, от 17.30 часа, пред сградата на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен, а след това във фоайето на културната институция ще бъде открита и фотодокументална изложба по повод на 25-то юбилейно издание на празниците. Концертната част на фестивала започва в театъра от 18.00 часа. Първи на сцената ще излязат домакините от "Бодра песен", заедно с младежкия си състав. Нов момент във фестивала е църковен концерт, с участието на пет хора, в памет на хоровия диригент проф. Вената Вичева (7 март, православен храм "Свето Вознесение", от 10.30 ч.).

Очаква се Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да открие концерта и да благослови участниците. Концертите на 5 и 6 април също ще са в театъра, от 18.00 ч. Музикалната проява на 6 април ще завърши с общо изпълнение на участващите във фестивала хорове на "Младежка меса" от словенския композитор Тине Бец. Музикалното произведение ще бъде представено за първи път на хоровите празници в Шумен. Единствените по рода си хорови празници в България се организират от 1971 г. по инициатива на хоровия диригент от Шумен проф. Венета Вичева.На населени места


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш