СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

4 Апр

Избор на единен кандидат за поста главен прокурор на ЕП Страсбург, Франция

Среща на преговарящите екипи на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз за избор на единен кандидат за поста главен прокурор на Европейската прокуратура, след като позициите на двете институции за кандидата се разминават. Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз водят преговори, тъй като решението за това кой да оглави бъдещата Европейска прокуратура трябва да бъде взето по общо съгласие. От страна на Съвета на ЕС в преговорите за определяне на европейски главен прокурор участват представители на Финландия, Хърватия и Португалия, които са следващите ротационни председатели на Съвета на ЕС и нямат свои кандидати в процедурата. В преговорния екип на Европейския парламент са включени Ингеборг Грасле, Клод Мораес и Джудит Сарджентини. Насрочени са три срещи - на 27 март, на 4 и 10 април 2019 г.

На срещата на 27 март 2019 г. преговарящите не постигат съгласие, и ако не постигнат съгласие до 4 април, следващата и последна предвидена дата за тези преговори е 10 април 2019 г. На 26 февруари 2019 г. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент изслушват тримата основни кандидати за поста главен прокурор на новата Европейска прокуратура - Лаура Кодруца Кьовеши (Румъния), Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия). При последвалото гласуване Лаура Кодруца Кьовеши получава 26 гласа, Жан-Франсоа Бонер - 22 гласа, а Андрес Ритер - един глас. Съветът на ЕС дава най-много гласове за Жан-Франсоа Боне, а на 7 март 2019 г. ръководството на Европейския парламент потвърждава предпочитанието си за Лаура Кодруца Кьовеши (Румъния). След като мненията на двете институции се разминават, започват преговори.

Създаването на Европейска прокуратура като специализиран орган в борбата с финансовите престъпления в страните от ЕС е договорено на срещата на министрите на правосъдието на страните от ЕС на 8 юни 2017 г. в Люксембург, когато 20 държави членки (Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия) постигат политическо съгласие за създаването на прокуратурата.



ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш