СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

4 Апр

Цифровизацията на Западните Балкан Белград, Сърбия

Втора среща на високо равнище, посветена на цифровизацията на Западните Балкани. В срещата ще участват повече от 200 представители на правителствата, бизнеса, регионалните организации, организации на гражданското общество, академичната общност, с цел създаване на цифрова платформа за обмен на идеи и предложения и др.

Форумът ще бъде открит от министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич, еврокомисаря по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и генералният секретар на Международния съюз за телекомуникации Хоулин Чжао. Очаква се на срещата да бъде одобрено регионално споразумение за намаляване на тарифите за роуминг. Първата среща на високо равнище по този въпрос е проведена на 18 и 19 април 2018 г. в Скопие, Северна Македония, с участието на министър-председателите на страните от Западните Балкани, министрите за информационните и комуникационните технологии, представители на държавите от т. нар. Берлински процес - Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Македония, Албания, както и България, Хърватия, Словения и Гърция, на която са обсъдени въпросите за подобряване на цифровата икономика, цифровата свързаност между страните.

На 17 май 2018 г. в София българското председателство на Съвета наЕС организира среща на високо равнище ЕС - Западни Балкани на тема: "Свързаност" с участието на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз и техните колеги от 6-те страни партньори от региона на Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово. На срещата е постигнато съгласие да бъдат предприети действия, чрез които да се подобрят енергийната и транспортната инфраструктура и цифровата свързаност в региона. ЕС поема ангажимент за прилагането на Програма за цифрови технологии за Западните Балкани, с която да се подпомогне преходът на Западните Балкани към цифрова икономика. Програмата включва мерки като изготвянето на пътна карта за намаляване на разходите за роуминг и пакет за техническа помощ за потенциални инвестиции в области като широколентовия достъп.Европа през месец Април

16

Апр

Национален празник на Дания

Европа


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш