СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

4 Мар

Парламентарни избори в област Ломбардия Италия

Законодателната власт в страната се осъществява от двукамарен парламент. Сенатът (горна камара) се състои от 321 сенатори, от които 315 се избират от чрез общи, преки и тайни избори, а останалите са пожизнени сенатори (по право или назначени от президента).

Камарата на депутатите (долна камара) се състои от 630 членове, които се избират чрез общи, преки и тайни избори по пропорционалната система за срок от 5 години. На 28 декември 2017 г. правителството на министър-председателя Паоло Джентилони насрочва изборите за 4 март 2018 г., след като президентът Серджо Матарела официално разпуска Сената и Камарата на депутатите. Според социологическите проучвания към 20 февруари 2018 г. политическите партии няма да сключват сделка за съставяне на правителство в случай, че гласоподавателите не излъчат категоричен победител. Над 50 млн. италианци, включително живеещите в чужбина, са призовани да гласуват, използвайки нов изборен закон, който предвижда две трети пропорционално представителство и една трета по правилото "победителят получава всичко".

На 13 октомври 2017 г. с 375 срещу 215 гласа Камарата на депутатите одобрява т. нар. закон Розателум в полза на партиите, които се обединят в коалиции преди изборите. По тази смесена система се възпрепятстват шансовете на Движението "Пет звезди" да постигне категорична победа, което отказва да се присъедини към каквито и да било коалиции. Според анкетите десноцентристката коалиция на Силвио Берлускони, който включва партията "Напред Италия" ("Форца Италия"), Северна лига и "Италиански братя", води с 36-38 процента от гласовете, следвана от движението "Пет звезди" с 27-28 процента, левоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани "Италия - за общото благо" с 27-28 процента и Демократическата партия с 22-23 процента.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш