СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

4 Фев

95 години от атентата срещу Александър Стамболийски

95 години от неуспешния опит за атентат  срещу министър-председателя Александър Стамболийски и министрите Александър Оббов, Петър Янев и Цанко Бакалов в Народния театър в София /1923/.

В театъра с юбилейната "Апотеоз на родното драматично изкуство", в която са включени откъси от известни български пиеси, се отбелязва 65-годишнината от първото театрално представление в България - пиесата "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни, играна в Шумен. На представлението присъстват почти всички министри, в официалната ложа е цар Борис III и княгините Евдокия и Надежда, а в министерската ложа са министър-председателят Александър Стамболийски и министрите Цанко Бакалов, Петър Янев и Александър Оббов.

Малко след 21 часа млад мъж драсва клечка кибрит и хвърля към ложата на Александър Стамболийски метално кълбо. Всички министри напускат ложата, а бомбата пада в облегалката на креслото на министър-председателя, като се пръска на десетки метални парчета. Атентаторът е Асен Даскалов от с. Горна Козница, Радомирско - член на ВМРО. Арестуван е на 26 март 1923 г. във влак на гара Плевен.Успява да напусне следствения арест в София и да се укрие.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш