СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

4 Фев

Годишнина от рождението на Гоце Делчев

145 години от рождението (23 януари ст. ст.) на Гоце Делчев (ист. име Георги Николов Делчев), български революционер /1872-1903/. Деец на националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, идеолог и организатор на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

През 1894 г. заедно с Дамян Груев създават организационни комитети, укрепват съществуващите, събират средства за въоръжена борба за освобождението на Македония и Одринска Тракия, останали след освобождението на България (1878) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор (13 юли 1878).

На Солунския конгрес на ВМОРО (1896) участва в изработването на организационните принципи, устава и правилника на организацията. В края на 1896 г. заедно с Гьорче Петров е определен за задграничен представител на ВМОРО в София.

След провала на революционната организация (1897) създава, организира и ръководи четническия институт на ВМОРО в Княжество България (1898-1899), като изгражда чети, които водят революционна пропаганда в селата, с цел да бъдат основни ядра на въоръжено въстание. Убит при с. Баница в сражение с турски аскер.Личности


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш