СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

4 Ное

40 години от превземането посолството на САЩ в Техеран

40 години от превземането на сградата на посолството на САЩ в центъра на Техеран, Иран /1979/, от революционно настроени ирански студенти, привърженици на аятолах Хомейни, след като САЩ отказват да екстрадират сваления от власт на 11 февруари 1979 г. шах Мохамад Реза Пахлави за съдебен процес в Иран.

За заложници са взети 66 служители на американското посолство. Нападателите се съгласяват да освободят няколко от заложниците - такива, които не са граждани на САЩ, чернокожите (потиснати в Америка) и няколко жени (мюсюлманите не воюват с жени). Шестима от пленените успяват да избягат. Останалите 52-ма заложници са държани в продължение на 444 дни. Нападателите настояват за екстрадирането на бившия шах, който се лекува в САЩ, както и предаването на богатството му на Иран. На 7 април 1980 г. САЩ прекъсват дипломатическите си отношения с Иран и засилват търговското ембарго. На 24 април 1980 г. е извършен неуспешен опит на американски командоси да освободят заложниците. Операция "Орлов нокът" се проваля, а 8 войници загиват. На 3 ноември 1980 г. студентите поверяват заложниците на правителството.

Заложниците са освободени на 20 януари 1981 г., когато Роналд Рейгън встъпва в длъжност като президент на САЩ, след споразумение между САЩ и Иран, постигнато с посредничеството на Алжир на 19 януари 1980 г. Иран иска 24 млрд. долара за освобождаването на заложниците. Постепенно сумата е намалена на 8 млрд. долара, които са взети от замразените активи на Иран в европейски и американски банки. След приспадането на дълговете на Иран са броени 3 млрд. долара, а заложниците са освободени.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш