СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

31 Май

Папа Франциск на посещение в Румъния

Папа Франциск ще посети градовете Букурещ, Яш и Блаж и богородичното светилище Шумулеу Чук. Той е поканен от президента на Румъния Клаус Йоханис да посети Румъния още през 2017 г. Мотото на визитата е: "Да вървим заедно". Божият народ в Румъния върви под закрилата на Дева Мария. Румъния често бива наричана "градина на Божията майка", определение, скъпо за всички вярващи, използвано и от св. Йоан Павел Втори по време на посещението му през 1999 г.. Папа Франциск подновява богородичния призив, приканвайки към обединение всички сили под закрилата на Богородица, както посочва мотото "Да вървим заедно". Цветовете, използвани в логото, припомнят цветовете на националния флаг на страната: синьо, жълто и червено.

Папа Франциск ще бъде посрещнат с официална церемония в президентския дворец "Котрочени". Той ще има разговори на четири очи с президента на страната Клаус Йоханис. След това папа Франциск ще има срещи с представители на властите, на гражданското общество и дипломатическия корпус, както и с главата на Румънската православна църква патриарх Даниел в Патриаршеския палат. Папа Франциск ще посети и Националната катедрала. Той ще присъства и на Света литургия в католическата катедрала "Свети Йосиф" в Букурещ. 

На 1 юни 2019 г. папата ще посети францискански манастир в гр. Шумулеу Чук, окръг Харгита, където се намира над 450-годишна статуя на Света Богородица, смятана за чудотворна, както и католическата катедрала "Света Дева Мария Кралица" в североизточния град Яш, известен с православните си църкви и манастири. На 2 юни 2019 г. папата ще участва в церемония за обявяване за блажени на седем гръко-католически епископи-мъченици в централния град Блаж, седалище на католическия диоцез в Румъния, и ще се срещне с представители на ромската общност в града.Балкани


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш