СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

31 Мар

Президентски избори в Украйна

Предизборната кампания, която по закон продължава 90 дни, официално е открита от Централната избирателна комисия (ЦИК) на 31 декември 2018 г. До 3 февруари 2019 г., когато е крайният срок за приемане на документи, Централната избирателна комисия е приела документите на общо 90 кандидати, като 30 от тях са регистрирани в последния момент - рекорд, откакто Украйна получава независимост през 1991 г. На 8 февруари 2019 г. ЦИК обявява, че от подалите документи е регистрирала 44-има кандидати. Досегашният рекорд от 26 кандидати е бил за изборите през 2004 г. Кандидатите за президент трябва да са граждани на Украйна, на възраст над 35 години, да владеят държавния език и да са живели в страната през последните 10 години. Те може да бъдат издигани от политически партии, както и да се явят като независими. Кандидатите трябва да представят декларация за доходите си през последната година и да внесат залог от 2,5 милиона гривни (ок. 78 730 евро). Тази сума се възстановява на вносителя, само ако се е класирал за балотажа или е победител още на първия тур. Сред кандидатите са настоящият президент на страната Петро Порошенко, председателката на Общоукраинското обединение "Баткившчина" ("Отечество") Юлия Тимошенко, лидерът на Радикалната партия Олех Ляшко, независимият депутат Дмитро Добродомов, депутатът от "Блока на Петро Порошенко" Аркадий Корнацкий, представителят на "Опозиционния блок" Олександър Вилкул, бившият председател на Върховната рада (парламента) Олександър Мороз, председателят на партията "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко, съпредседателят на "Опозиционна платформа-За живот" Юрий Бойко, кметът на град Лвов Андрий Садовий, председателят на партията "Наши" Евгений Мураев, председателят на партията "Украинското обединение на патриотите-УКРОП" Олександър Шевченко, председателят на движението "Справедливост" Валентин Наливайченко, основателят на партията "5.10" Генадий Балашов, председателят на Социалдемократическата партия Серхий Каплин, депутатите от Върховната рада Олга Богомолец (от "Блока на Петро Порошенко") и Виталий Куприй (от УКРОП), бившият председател на Държавната данъчна служба Роман Насиров от "Блока на Петро Порошенко", независимият Виталий Скоцик (бивш член на Аграрната партия), бившият министър на екологията Ихор Шевченко като безпартиен кандидат и 40-годишният комедиен актьор Володимир Зеленски, художествен ръководител на студио "Квартал 95" и водещ на телевизионно шоу.

Според последните социологически проучвания от м. февруари 2019 г. най-голяма подкрепа от 21,9 процента получава комедийният актьор Володимир Зеленски, художествен ръководител на студио "Квартал 95", изпълнявал ролята на украински президент в телевизионния сериал "Слуга на народа", следван от председателката на Общоукраинското обединение "Баткившчина" ("Отечество") Юлия Тимошенко с 19,2 процента и сегашният президент Петро Порошенко с 14,8 процента.

Президентът на страната се избира чрез общи и преки избори за срок от 5 години, за не повече от два последователни мандата. Настоящият президент Петро Порошенко е избран на 25 май 2014 г. и встъпва в длъжност на 7 юни 2014 г.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш