СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

31 Мар

Трета неделя на Великия пост

На този ден църквата празнува поклонението на светия честен Кръст Христов. Кръстът Христов събира в себе си цялата евангелска проповед. Той е връхна точка на извършеното от Христа спасение. Разпъването на кръст е било непознато у евреите. За най-тежки престъпления, като например богохулство, провиненият бил осъждан на смърт чрез убийство с камъни, след което тялото му било обесвано на дърво. В своето ожесточение към Христа обаче евреите поискали за Него от Пилат най-позорното и мъчително наказание, каквото сами те не прилагали - разпъване на кръст.

Софроний, патриарх Йерусалимски, е роден през VI в. в Дамаск. Той е един от най-ревностните защитници на православието против заблужденията на лъжеучителите. Патриарх на Йерусалим (634-638). Запазени са съчиненията му "Съборно послание", "Прослава на светите мъченици Кир и Иоан", както и 11 слова за светия кръст, на Рождество Христово, Сретение Господне, Благовещение, за св. Иоан Кръстител, за св. еванг. Иоан Богослов, за св. ап. Петър и Павел и др.

Софроний, епископ Врачански, е роден през 1739 г. в Котел. Ръкоположен е за свещеник през 1762 г. През 1765 г. се среща с Паисий Хилендарски, след което преписва и популяризира написаната от него "История славянобългарска". През 1794 г. е ръкоположен за Врачански епископ. Умира през 1813 г. На 31 декември 1964 г. Светият синод го канонизира за светец на Българската православна църква.Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш