СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

30 Сеп

Откриване на международно летище "Дасин" в Китай Пекин, Китай

Откриване на новото международно летище "Дасин", проектирано във формата на звезда, което се очаква да функционира на пълен режим през 2025 година.

Новото летище е създадено от студиото на архитектката Заха Хадид, починала през 2016 г., с цел да облекчи пътникопотока на другото международно летище на Пекин, което е на път да изчерпа капацитета си. Летището, разположено на 60 км южно от китайската столица, е изградено от общо 200 000 тона стомана. Конструкцията му във формата на звезда ще позволи да се ускори регистрацията за полетите и трансфера на пътници. Това е първият подобен дизайн на международно летище. Разстоянието между централната зона и най-отдалечените изходи за самолетите е максимум 600 м. На "Дасин" освен това пътниците ще получават багажа си много по-бързо отколкото на други аерогари.

Летището ще разполага с 8 писти, като към момента на откриването си ще може да обслужва около 45 млн. пътници годишно, а до 2025 г. се очаква капацитетът да бъде увеличен до 72 милиона души. Стойността на изграждането му се оценява на 80 млрд. юана (13,1 млрд. долара), което прави проекта най-скъпият в историята на китайската гражданска авиация.Азия


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш