СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

30 Сеп

Консултативен референдум в Република Македония

Консултативен референдум, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция (за преименуване на страната на Република Северна Македония)".

Решението за произвеждане на референдум е прието с 68 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" от Събранието (парламента) на 30 юли 2018 г. На 1 август 2018 г. Държавната избирателна комисия приема единодушно нов правилник, според който на референдума ще могат да гласуват и македонските граждани, живеещи в чужбина. На 15 август 2018 г. официално започва кампанията за референдума, с цел да се разясни на гражданите какво съдържа договорът за името и какви са предимствата от членството на страната в Европейския съюз и НАТО.

Според анкета на македонския Институт за политически проучвания, направена в периода 6-10 август 2018 г. 43,2 процента от гражданите ще гласуват "за" промяна на името на страната, 22 процента ще гласуват "против", 22,7 процента ще бойкотират вота, а останалите 12,1 процента още не знаят как ще гласуват. "За" промяна на името ще гласуват 32,4 процента от анкетираните етнически македонци и 80,9 процента от етническите албанци. "Против" - 26,2 процента от македонците и 10,1 процента от албанците. 27,8 процента от македонците и само 1,9 процента от албанците ще бойкотират референдума.Балкани


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш