СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

30 Авг

55 години от първия "червен телефон" САЩ - СССР

55 години от откриването на първия "червен телефон" /1963/- пряка връзка между президента Джон Кенеди в Белия дом във Вашингтон, САЩ, и президента Никита Хрушчов в Кремъл в Москва, СССР, по време на Студената война (1946-1991).

Целта е да се предотвратяват опасностите от война между двете свръхсили. Идеята за пряка връзка се поражда от кризата с ракетите, разположени от СССР в Куба (1962). В действителност линията нито е червена, нито е телефон. Става дума за кабелна връзка, която предава писмени съобщения. Споразумението за "червения телефон" с цел установяване на телексна връзка между Москва и Вашингтон, чрез която двамата президенти да могат да общуват пряко, е подписано между посланиците Чарлс Стеле и Семьон Царапкин в Женева, Швейцария (20 юни 1963).

Връзката се осъществява чрез два сателита и телеграфен кабел. По предложение на президента на САЩ Роналд Рейгън през 1984 г. тази връзка по телетип е модернизирана с факсна, даваща възможност за по-бърза размяна на послания и за изпращане на карти и снимки. През 1994 г. между САЩ и Русия е прекаран нов "червен телефон" - специален вид комуникация, позволяваща на ръководителите на отбраната на двете страни практически да са в постоянна връзка.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш