СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

30 Юли

Процес за екстрадиция бивша министърка на Каталуния Шотландия

Процес за екстрадиция в Испания на бившата министърка на образованието на Каталуния Клара Понсати, обвинена в организирането на референдума за независимост на автономната област Каталуния, произведен на 1 октомври 2017 г. с цел откъсване на областта от Испания.

Делото за екстрадиция включва комплексно изследване на доказателствения материал, както и на съвпаденията с чуждестранната юрисдикция. Преди същинското разглеждане на казуса съдът насрочва предварителни изслушвания на 15 май 2018 г. и 5 юли 2018 г. На 28 март 2018 г. Клара Понсати се предава на полицията в Шотландия и по-късно същия ден е освободена под гаранция, след като се явява в съда, който трябва да определи дали да бъде екстрадирана.

Клара Понсати, която поддържа каузата за независимост на Каталуния и е преподавател в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия е сред няколкото бивши високопоставени каталунски служители, издирвани от испанското правосъдие заради участието им в референдума за независимост, смятан за незаконен според испанското законодателство.Съд


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш