СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

30 Апр

85 години от за учредяване на постоянна галерия в гр. Русе

85 години от подписването от кмета на гр. Русе инж. Юрдан Павлов на акт за учредяване на постоянна галерия /1933/ - художествен музей в гр. Русе (дн. Русенска художествена галерия).

Първоначално се помещава в Дома на изкуствата и печата, а няколко години по-късно е преместена в залите на Русенската библиотека. Фондът й е сформиран от творбите на художниците от Русе Александър Лазаров, Атанас Михов, Владо Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Карл Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев Тодор Янков, както и от дарения. Тези произведения съставят колекцията "Основатели на Русенската художествена галерия".

През 1946 г. се променя уставът на галерията и се учредява Народна художествена галерия, която е преместена в Доходното здание. Съществуващият фонд се попълва с произведения, подарени от Министерството на народната просвета, Камарата на народната култура и Градският народен съвет. От 1979 г. галерията се помещава в специално построена за нея сграда с площ 2800 кв. м.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш