СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

30 Апр

Неделя на жените-мироносици

В третата неделя след Възкресение Христово се отдава почит на жените-мироносици.

Те присъствали на погребението на Иисус Христос, а на третия ден рано сутринта тръгнали с благовонни масла, за да помажат тялото Христово, загрижени кой ли ще им отвали гробния камък. С тях била и Мария Магдалина, но тя избързала и първа видяла гроба отворен, а огромния камък, с който гробът бил затворен - отместен.

Още не се било развиделило. Изплашена, тя се върнала да обади на Симон Петър и на другите ученици и им казала: "Дигнали Господа от гроба, и не знаем, де са Го турили". Това като чули двамата Христови ученици - Петър и Йоан, се затичали към гроба да видят какво е станало.

Йоан като по-млад избързал и видял гроба празен; само повивките в него. Дошъл Петър и той се уверил, и замислени си тръгнали обратно. Мария Магдалина, след като съобщила за случилото се, отново се върнала в градината и плачейки, надникнала в гроба: "и вижда два Ангела в бяло облекло да седят - единият при главата, а другият при нозете, дето беше лежало тялото Иисусово. (Така разказва случилото се в Евангелието св. Йоан Богослов.)

Така Възкръсналият Господ Иисус Христос след като се явява на майка Си, се явява на Мария Магдалина. Чрез жената влезе скръбта в света и сега чрез нея - радостта. След св. Богородица първа Мария Магдалина се удостои с вестта за Възкресението, заради голямата й преданост, за да се разсее у нея скръбта и да се възпламени усърдие да благовести Възкресението на Господа.

Жените мироносици са първите вестители на Възкресението Христово в света и точно тях днес почита Православната Църква. Този ден се счита и за празник на всички жени-християнки.Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш