СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

30 Мар

105 години от смъртта на Карл Май

През 2017-а се навършват 105 години от кончината на Карл Фридрих Май - според ЮНЕСКО най-превеждания и четен немскоезичен автор. Той издъхва на 30 март 1912 г. Над 80-те му творби, сред които “Винету”, “Съкровището от сребърното езеро” и “Олд Шетърхенд” са издадени в над 200 млн. тираж и преведени на 40 езика.

Каква е тайната на успеха и как Карл Май печели като читатели хора от различни обществени слоеве и възрасти? Една от тезите е, че умело съчетава различни литературни жанрове в произведенията си. От приказките взема пълните с фантазия сюжети, в които невъзможното става възможно, доброто побеждава, а злото е наказан. С писането от първо лице внася безценна автобиографична нотка. Карл Май успява да си извоюва статус на пътешественик и години наред твърди, че сам е бродил рамо до рамо с Винету.

“Искам книгите ми да изобилстват от моя опит, а не с откритията на други”, пише Май. Според него читателят “има право да надникне в сърцето на автора. Авторът трябва да е подготвен за това. Книгата трябва да носи душата на създателя си.”

“Пиша така, както ми идва от душата, не променям. Стилът ми е моята душа, тя общува с читателя”, заявява хер Май.

Той очевидно има право - сто лета след смъртта му поредно поколение юноши затаява дъх с приключенията на Винету и Поразяващата ръка, а Холивуд, за радост на премиера Борисов, стартира през лятото снимките на нов игрален филм за благородния вожд на апачите.Личности


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш