СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

30 Дек

Изложба - живопис на Весела Бибина Национална художествена галерия

ВЕСЕЛА БИБИНА

(25 юли 1919 Бобошево - 14 февруари 2003 София)

 

Националната галерия представя изложба - живопис на Весела Бибина -  художник от 50-те - 70-те години, с ярко личностно присъствие, пословична с безупречния си вкус и остър безкомпромисен език. Тя е известна преди всичко като художник-приложник, автор на многобройни декоративни украси, интериори и пространствени оформления за обществени сгради, като работи предимно със своя съпруг - бележития архитект Димитър Салабашев.

 

Весела Бибина е завършила живопис през 1944 в Художествената академия в София при Никола Ганушев. Заклеймена през 1940-те като формалист, тя отказва да се приспособява към изискванията на общите художествени изложби и разпоредбите на нормативната естетика на социалистическия реализъм и не е излагала своите живописни творби. Стилът й е формиран под влияние на "живописността" на Илия Петров и конструктивния експресионизъм на Кирил Цонев. Още в началото на 50-те и особено през 60-те години, когато стилът и е напълно завършен и изяснен виждаме основните му черти - интензивна наситена живопис, с богата текстура, стегната в спартанска композиция и подчертана от експресивен плътен контур. В изложбата са представени 130 живописни творби маслени картини, пастели, тушови рисунки, създадени от 40-те до 90-те години на миналия век от пастелни портрети в изискванията на Ганушев до завършена модерна индивидуална стилистика. Те разкриват едно последователно и много сериозно отношение към структурата на картината и живописния проблем. Художничката рисува предимно пейзажи, често изискани натюрморти с цветя, портрети на свои близки и автопортрети. Но доминиращ жанр остава пейзажът. Весела Бибина се придържа към няколко основни мотива - Балчик и особено циганската махала, Родопите и специално Райково и преди всичко - любимият Созопол. Тя обаче не е маринист - интересува я градският пейзаж, дворовете, пранетата, плажовете, но и пристанището, рибарите и лодките - чарът на Созопол, изведен до обобщени мотиви.

Повечето творби на Весела Бибина са собственост на семейството.

 

Националната художествена галерия за първи път представя пред публика това стилно, силно и очарователно творчество.Изложби


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш