СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

3 Сеп

Финалистите за литературната награда "Букър" Лондон, Великобритания

Ще бъдат обявени имената на шестимата финалисти за литературната награда "Букър". Победителят ще бъде обявен на 14 октомври 2019 г.

На 24 юли 2019 г. е обявен дългият списък за нагарадата, включващ 13 претенденти. Сред тях са писателите Салман Рушди и Маргарет Атууд. Маргарет Атууд, която печели награда "Букър" през 2000 г. със "Слепият убиец" , е номинирана за "Заветите" ("The Testaments"), продължението на "Историята на прислужницата", а Салман Рушди, който печели награда "Букър" през 1981 г. със "Среднощни деца", сега е номиниран за "Кихот". В дългия списък за наградата преобладават жените - осем, срещу петима мъже. Сред номинираните са турската писателка Елиф Шафак за "10 минути и 38 секунди в този странен свят" (10 Minutes 38 Seconds in This Strange World"), британецът Макс Портър с "Лани" ("Lanny"), британката от нигерийски произход Оинкан Брейтуейт със "Сестра ми, серийната убийца" ("My Sisiter, the Serial Killer"). Единствената американска финалистка е Луси Елман с "Патици, Нюбърипорт" ("Ducks, Newberyport"). Литературната награда "Букър" е учредена през 1969 г. и за нея могат да кандидатстват англоезични автори от цял свят. От 2002 г. неин спонсор е инвестиционната компания "Ман груп", който я преименува на "Ман Букър".

От 2014 г. за наградата могат да се конкурират всички автори, пишещи на английски език, независимо от националността им, като романите, претендиращи за наградата, трябва задължително да са публикувани във Великобритания. От 1 юни 2019 г. спонсорството на наградата се поема от американската фондация "Кранкстарт", основана от бизнесмена Майкъл Мориц и неговата съпруга, писателката Хариет Хейман, като името на наградата е променено на "Букър". Според подписания договор те ще финансират за минимум пет години наградата "Букър" за англоезични романи и Международната награда "Букър", която се присъжда от 2005 г. за чуждоезичен роман, преведен на английски език, като премията от 50 000 британски лири (64 000 щатски долара) се поделя между писателя и преводача.Литература


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш