СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

3 Сеп

Конкурс за главен прокурор в Румъния

В периода 3 - 5 септември 2018 г. одобрените кандидати за поста на главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията трябва да се явят на интервю с министъра на правосъдието Тудорел Тоадер.

На 6 септември 2018 г. се очаква да бъде обявен резултатът от конкурса. Това е втора процедура за избор на главен прокурор на агенцията. Процедурата е обявена, след като четиримата кандидати за поста, участвали в първия конкурс от 9 до 30 юли 2018 г., са отхвърлени, тъй като не отговарят на необходимите критерии. На 24 август 2018 г. Министерството на правосъдието публикува окончателния списък на кандидатите, който включва шестима прокурори - Паула Тънасе, Николае Лупулеску, Габриела Скутя, Сорин Армяну, Адина Флоря и Андрей Бодян.

На 9 юли 2018 г. президентът Клаус Йоханис подписва указ за отстраняване на главния прокурор на дирекцията Лаура Кодруца Кьовеши в изпълнение на решение на Конституционния съд от 30 май 2018 г. Отстраняването й е поискано от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер след представен от него доклад за дейността на дирекцията на 22 февруари 2018 г., който я обвинява, че е превишила правомощията си и е навредила на имиджа на страната в чужбина.Балкани


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш