СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

3 Май

Световен ден на свободата на печата

Отбелязва се от 1992 г. по инициатива на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) от 3 май 1991 г., утвърдена с резолюция A/DEC/48/432 на Общото събрание на ООН от 21 декември 1993 г. Годишнина от Декларацията от Виндхук /1991/ за свободен и независим печат, приета на среща на журналисти от Африка във Виндхук, Намибия.

В България се отбелязва от 1994 г. Мотото на деня за 2018 г. е: "Да запазим властта на медиите, правосъдието и върховенството на закона", като акцентът ще бъде свободата на пресата, достъпът до информация, правосъдието в подкрепа на свободната журналистика и свободата на изразяване онлайн.

По традиция същия ден се присъжда Световната награда за свобода на печата на ЮНЕСКО "Гилермо Кано", която ще бъде присъдена на церемония в Акра, Гана. Наградата "Гилермо Кано" е учредена през 1997 г. в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит на 17 декември 1986 г. заради критични материали за дейността на наркокартелите в родината му. Паричната премия на наградата е в размер на 25 000 долара.Международни през месец Май

17

Май

Световен ден на телекомуникациите

Международни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш