СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

3 Мар

Прояви по повод националния празник

Берковица - от 10.00 ч. на централния площад "Йордан Радичков" ще се състои тържествено издигане на националното знаме и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите за национално освобождение на България. По повод празника община Берковица организира и факелно шествие със ски. От 18.00 ч. скиори ще се спуснат от пистата под връх Ком с горящи факли и ще финишират в близост до хижа "Ком". След това ще има празнична програма.

Благоевград - от 9.30 ч. в храма "Въведение Богородично" ще бъде отслужена панихида за загиналите и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински. От 10.30 ч. в градинката пред централния вход на стадион "Христо Ботев" ще се състои ритуал по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в Горна Джумая. Тържествената церемония по повод националния празник ще се състои на пл. "Македония" от 11.00 ч. с издигане на националния флаг и ритуал по полагане на цветя на паметника на Гоце Делчев. В празничния концерт ще участват ансамбъл "Пирин" и гайдарска формация.

Варна - честванията ще започнат в 8.30 ч. с отслужването на света литургия в Катедрален храм "Свето Успение Богородично". В 10.00 ч. на пл. "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде издигнат тържествено националният флаг на България. В 10.15 ч. започва празничното шествие до паметника на Граф Игнатиев и до мемориалния паметник на украинските воини, където ще бъдат положени цветя и венци, а в 11.30 ч. ще има поклонение с полагане на венци с военен ритуал ще се състои пред паметника на руските войни. В 12.00 ч. ще започне традиционната 55-а лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. Със същия начален час в детския кът в Морската градина ще се проведе празничен концерт под надслов "Децата на Варна празнуват 3-ти март", с участието на местни клубове по народни танци. В същата зона от 13.30 ч. до около 16 ч. ще се състоят - откриване на изложба "Героите на Освобождението" съвместно с Музея на Възраждането, занаятчийска работилница "Чаршията на Варна от онова време" и конкурс за рецитиране на възрожденски текст. От 19.00 ч. на входа на Морската градина ще започне тържествена заря-проверка по случай националния празник. В 19.30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се състои концерт-спектакълът "България". Празнична програма е предвидена и в кв. "Аспарухово".

Организатор е община Варна. Съорганизатори са Военноморските сили на България, Варненската и Великопреславската митрополия, Радио Варна, Варненският свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър", Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, Регионалният исторически музей във Варна, Държавна агенция "Архиви", Художествената галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен и Националният военно-исторически музей в София.

Габрово - пл. "Възраждане", 08.30 ч. Издигане на националното знаме по повод националния празник - 3 март (Ден на освобождението на България от османски иго /1878/), и 140-годишнината от освобождението на страната. От 12.00 ч. в подножието на Паметника на Свободата на връх Шипка тържествено ще бъде отбелязана годишнината.

Котел - от 9.00 ч. архиерейският наместник на котленска духовна околия свещеноиконом Димитър Сотиров ще отслужи празничен молебен в храм "Св. Троица", а от 11.00 ч. на пл."Възраждане" ще се състои празнична света литургия. От 11.20 ч. ще започне церемонията по издигането на националното знаме на България пред сградата на общината. Празничната програма ще продължи с изпълнения на Детска група за автентичен фолклор към Център за подкрепа за личностно развитие в Котел. В 12.10 ч. ще бъде открита тематична изложба и мултимедийна презентация, посветена на Националния празник, в музейна експозиция "Котленски възрожденци". В залата на Младежкия дом ще бъде показана постановката "Епопея на забравените" на театър "Иван Димов" - Хасково.

Кюстендил - от 11.00 ч. с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България на паметника на "Булаир". По-късно ще се състои и празничен концерт с участието на народната певица Стойка Германова и квартет към ансамбъл "Пирин". По случай Националния празник, на централния площад "Велбъжд", четиринадесетте участнички в конкурса "Девойка Кюстендилска пролет - 2018" ще раздадат над 1000 знамена на гражданите и гостите на община Кюстендил.

Левски - от 11.00 ч. ще започне общоградско тържество под мотото "Да съпреживеем заедно героични моменти от българската история до Освобождението" по повод националния празник. В празничната програма ще се представят и мъжката вокална група "Патриоти" при народно читалище "Георги Парцалев 1901" - Левски, и танцовият клуб "Седем осми".

Несебър - от 11.00 ч. в честването ще се включат самодейци от общината, които ще бъдат облечени в народни носии. Освен за присъстващите самодейци ще бъдат осигурени флагове и за гражданите и гостите на града, облечени в народни носии. Организатори са община Несебър и "Ротари клуб" - Несебър.

Плевен. в 11.00 ч. на пл. "Възраждане" ще се състои тържественият ритуал, а празничният концерт е от 12.00 ч. в театър "Иван Радоев". В честването на националния празник ще се включат всички, участвали в изработката на най-дългото национално знаме в града, за отбелязване на празника. Инициативата е подкрепена в много училища от деца, родители и преподаватели. В програмата за празника в Плевен са предвидени и поредица от спортни събития.

Сандански - от 11.00 ч. в знак на преклонение и признателност към паметта на всички загинали за свободата на България, представители на местната власт, на образователни и културни институции ще се поклонят пред Паметника на загиналите във войните. Ще участва и представителна част на военно формирование 56 040-Благоевград. От 11.30 ч. ще започне празнично шествие до централния площад на града, където ще бъдат посрещнати и участниците в "Пробега на мира".

Сливен - в 10.30 ч. пред сградата на общината ще има изпълнение на 140 гайдари от Смолянския край на възраст от 7 до 70 години. От 11.00 ч. пред паметника на Хаджи Димитър ще започне официалната церемония по издигане на националното знаме на България. По "Пътя към безсмъртието" - от паметника на Хаджи Димитър, по улица "Г.С.Раковски" до паметника на Панайот Хитов 140 военнослужещи ще носят 140-метров трибагреник. Към шествието ще се присъединят и 140 полицаи, пожарникари и ученици от сливенски училища, носещи 140 знамена.

София - Паметник на българския опълченец

Организатори са Столична община, фондация "Героите на България" и Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски". Слова ще произнесат Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, посланикът на Русия Анатолий Макаров и историкът проф. Андрей Пантев. В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, певците Мая Нешкова, Мартина Иванова и Илия Луков, хор "Гусла" с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски.

Национален исторически музей (НИМ) - Ден на отворени врата по повод националния празник - 3 март (Ден на освобождението на България от османски иго /1878/), и 140-годишнината от освобождението на страната. Посетителите ще могат да видят оригиналните знамена на Българското опълчение - Самарското знаме, знамето на горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание (1876) и връчено на 4 -та дружина по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878), знамената на 1-а , 2-а дружина и 5-та дружина, които не са участвали в бойни действия по време на войната, но се развяти като знамена на Българското опълчение на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Знамената, освен Самарското знаме, което ще бъде показано само на 3 март, ще бъдат изложени в музея до 11 март 2018 г. Самарското знаме, което се съхранява в музея от 1946 г., е връчено в гр. Плоещ, Румъния, на 18 май 1877 г. на Трета дружина от Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война. То е изработено от монахините от Самарския девически манастир върху двоен тънък копринен плат с червена, бяла и синя ивица с размери 185/190 см, с пришит в средата от двете страни черен кръст. На лицевата страна в кръста са изобразени славянските първоучители Кирил и Методий, а на обратната - Иверската Света Богородица. Иконите са нарисувани с маслени бои от петербургския художник Николай Симаков. На горната част на знамето има две цветни ленти, на едната е написано: "Город Самара. Болгарскому народу, 1876 г.". Сребърната пика във византийски стил е изработена по проект на граф Рошфор. Знамето е участвало във всички боеве, в които са се сражавали опълченците. След освобождението на България от османско иго (1878) знамето е донесено в гр. Радомир от Трета опълченска дружина и се е съхранявало в казармите в града до 1882 г. То е единственото бойно знаме, наградено с орден "За храброст" първа степен (30 август 1880).

Национален исторически музей (НИМ), 11.00 ч. Откриване на изложба "Знаци на свободата и героизма", посветена на Руско-турската освободителна война (1877-1878), по повод 140-годишнината от освобождението на България от османско иго (1878) /до 3 май/. Официален гост на събитието ще бъде директорът на Държавния исторически музей на Русия Алексей Левикин. Проектът е дело на инициативен комитет - Наско Якимов, Борислав Дряновски, Валентин Плетньов, Иво Хаджимишев, Николай Русев, Марина Варенцова, Вячеслов Бабияк (Русия) и Луиза Карла (Румъния). Специално за изложбата НИМ експонира от своите фондове оригинални оръжия и предмети, използвани по време на Руско-турската освободителна война. Сред експонатите се открояват някои лични вещи на личности, свързани с войната като жезъла, принадлежал на граф Николай Игнатиев, дарен на музея от неговия внук. В изложбата са включени и старинни фотографии, издирени и подбрани от Иво Хаджимишев в архиви в Русия и Хърватия. Широка лъка - Ще бъде открита традиционна художествена изложба, с картини на бесарабски българи от Таврия и Бесарабия - Иван Шишман, Татяна Володько и Алла Балан, както и творби на български творци. От 18.00 ч. ще започне ежегодният концерт на възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства. Чепеларе - Празничната програма ще започне в 8.30 ч. с шествие към Паметника на загиналите във войните чепеларци. В 9.00 ч. от центъра на града тръгва поход към връх Мечи чал, организиран по инициатива на жители на родопския град, Българския съюз за защита на Родопите и фондация "Обществен фонд - Чепеларе". В 18.00 ч. на пл. "Олимпийски" ще се състои тържествена проверка-заря с участието на 101-и Алпийски полк- Смолян и представители на духовия оркестър на Сухопътни войски.

Ямбол - По време на празничната церемония ще бъде представена реплика на "Браилското знаме". Копието е изработено от ученици и преподаватели от математическата гимназия "Атанас Радев" и подарено на общинския музей на бойната слава в града. Първообразът на националния трибагреник е ушит в Браила от 14-годишната Стилияна Параскевова. Знамето е предназначено за българските доброволчески дружини в Руско-турската освободителна война (1877-1878). По неизвестни причини знамето не участва във войната. Появява се през 1879 г. на парад в Пловдив, а по-късно се съхранява в царския дворец в София.

Париж, Франция. От 3 до 31 март 2018 г. във вила "Катала" ще бъде представена изложба, посветена на националния празник на България - 3 март (Ден на освобождението на България от османски иго /1878/). Изложбата се организира от българо-френската културна асоциация в Noisy-le Grand - 4 зона на Париж под патронажа на посолството на България във Франция. В експозицията са 60 картини, сред които творби на художниците Николай Панайотов, Константин Константинов, Христо Бозуков, Лариса Илиева. В рамките на изложбата на 10 март от 19.00 ч. ще бъде открит вернисаж, по време на който могат да се опитат български ястия и български вина, за 17 март 2018 г. е предвидена конференция на тема: "Тракийските паметници", която ще се ръководи арх. Людмила Манолова-Жанд ор от Националния научно-изследователски институт по превантивна археология в Париж, която е архитект по тракийски паметници.Официални през месец Март

3

Мар

Национален празник на България

Официални


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш