СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

3 Окт

Сондата "Хаябуса 2" ще спусне апарата "Маскот" Япония

На 3 октомври сондата "Хаябуса 2" ("Сокол-2") ще спусне апарата "Маскот" (Mobille Asteroid Surface Scout) съгласно графика на японската Агенция за изследване на космическото пространство(ДЖАКСА) за изследване на астероида Рюгу със спускаеми апарати от сондата, определен на 1 септември 2018 г. "Маскот", разработен от Германския авиокосмически център заедно с френския Национален център за космически изследвания, ще функционира само 12 часа и ще използва четири инструмента, сред които и специален микроскоп, разработен от Френския институт за космическа астрофизика. С него ще може да се установи какъв е минералният състав на астероида.

В края на м. октомври "Хаябуса 2" ще слезе до повърхността на Рюгу, за да събере проби от скалата и почвата. После е планирано да бъде детониран експлозив, който ще отвори кратер в повърхността на Рюгу итогава "Хаябуса 2" ще се спусне в кратера, за да събере скали. Преди "Маскот" на 21 септември 2018 г. сондата "Хаябуса 2" спуска трикилограмовият контейнер "Минерва II - 1, който освобождава два еднокилограмови робота - Роувър 1А и Роувър 1В, които са оборудвани с широкоъгълна и стереокамера, за да изпратят снимки от Рюгу. Диаметърът на астероида Рюгу, който се намира между Земята и Марс на разстояние 280 млн. км от Земята, е само 900 метра. Той ще бъде изследван, като от сондата Хаябуса 2" ще бъдат спуснати роботи на различни места. "Хаябуса-2" достига до астероида Рюгу през м. юни 2018 г., като полетът й продължава 3 години и половина.

Учените се надяват да открият на Рюгу следи от вода и органични вещества, което ще им помогне в разгадаването на тайните за възникването на живота във Вселената. По график "Хаябуса 2" ще отпътува от Рюгу през м. декември 2019 г., за да се върне на Земята с пробите през 2020 г.Азия


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш