СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

29 Авг

Отсичане главата на св. Йоан Предтеча Църковен празник

Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината: на 24 юни тя тържествено празнува рождението му; на 7 януари - след празника Богоявление, а на 29 август - неговата смърт и в знак на участие в страданията му е наредила този ден пост.

Според Евангелието, когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова го нарекли и Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им простил извършеното. Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата му се подчинил и кръстил и него във водите на река Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус. Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод. Денят 29 август се нарича и Секновение поради вярването, че тогава се сече лятото, секат денят и нощта стават равни.

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Забранено е да се ядат червени плодове и да се пие червено вино.Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш