СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

28 Юни

25 години от смъртта на Борис Христов

25 години от смъртта на Борис Христов, български оперен певец - бас /1914-1993/. Определян е от музикалните критици като най-великия бас от втората половина на XX век. От 1930 г. пее в софийския хор "Гусла", от 1940 г. е негов солист.

Оперния си дебют прави на 12 май 1946 г. в ролята на Колин от операта "Бохеми" от Джакомо Пучини в Реджо ди Калабрия, Италия. Бил е солист на Миланската скала, на операта в Рим, на лондонската "Ковънт Гардън" и др. Световно признание намират постиженията му в руските опери от ХтХ в. "Борис Годунов" (Борис, Пимен и Варлаам), "Хованщина" (Досифей) от Модест Мусоргски, "Княз Игор" (княз Галицки и Кончак) от Александър Бородин. Много популярни са изпълненията му в опери от класическия белкантов репертоар на италианските композитори Доменико Чимароза, Джоакино Росини, Винченцо Белини, Джузепе Верди, Ариго Бойто, Джакомо Пучини. Има редица фонозаписи на източноправославни църковни песнопения - оригинални или разработени от славянски композитори. От 2005 г.

Музей "Борис Христов"в София организира фестивал на изкуствата на негово име. Удостоен е със званието "Народен артист" (1976). Лауреат на Димитровска награда (17 юни 1988), носител на орден "Народна република България" първа степен (4 юли 1985), на орден "13 века България" (януари 1990). Избран е за Личност на годината в календара на ЮНЕСКО за 2014 г.Личности


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш