СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

28 Мар

130 години от рождението на Димчо Дебелянов Копривщица

130 години от рождението на Димчо Дебелянов, български поет - лирик, един от ярките представители на символизма в българската поезия /1887-1916/.

Пише стихове от ученическите си години. Първите му печатани творби (цикълът "Посвещение") излизат през 1906 г. в сп. "Съвременност". Публикува в сп. "Българска сбирка", сп. "Съвременна мисъл", сп. "Художествена култура" и др. Хумористично творби публикува в сп. "Барабан", "Оса", "Смях" и др. Бил е репортер и коректор във в. "Ден" и във в. "Балканска трибуна", редактор в сп. "Звено". Заедно с поета и журналист Димитър Подвързачов съставя и редактира първата антология на българската поезия "Българска антология" (1910). Съредактор на сп. "Звено" (1914). Преводач от руски и френски език. Дебелянов е един от най-съвършените ваятели на българския стих - "Пловдив", "Скрити вопли", "Да се завърнеш в бащината къща" и др. Загива близо до Демирхисар като командир на рота по време на Първата световна война (1914-1918). 

Родната му къща в Копривщица е реставрирана и през 1958 г. е превърната в къща-музей. През 2004 г. община Копривщица и Дирекцията на музеите - Копривщица учредяват на негово име национална литературна награда.Личности


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш