СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

28 Окт

75 години от приемането на България в антихитлеристката коалиция

75 години от подписването в Москва, Русия, на Споразумение за примирие между България /1944/, от една страна, и представители на държави от антихитлеристката коалиция във Втората световна война (1939-1945) - Съветския съюз, Великобритания и САЩ, от друга. Конференцията по примирието е свикана от 26 до 28 октомври 1944 г. Представител на СССР е маршал ФьодорТолбухин, а на Великобритания и САЩ - генерал-лейтенант Джеймс Хамел.

В българската делегация за преговорите са министърът на външните работи и изповеданията проф.Петко Стайнов, министрите без портфейл Добри Терпешев и , Никола Петков и министърът на финансите проф. Петко Стоянов. Според Споразумението за примирие България се задължава да предостави своите въоръжени сили под ръководството на Съюзното (Съветското) Главно командване за война срещу Германия; българската армия, гражданската администрация и всички български граждани се изтеглят от Вардарска Македония, Поморавието и Беломорска Тракия. Същевременно България се задължава да заплати репарации за нанесените вреди на Гърция и Югославия. България осигурява за своя сметка безпрепятствено придвижване през своята територия на съюзническите (съветските) войски по суша, вода и въздух.

България изплаща парични суми и предоставя гориво, храна и др., нужни на Съюзното (Съветското) Главно командване. За изпълнението на тези клаузи се създава Съюзна контролна комисия (СКК). В състава й влизат представители на СССР, Великобритания и САЩ. Председател на комисията е маршал Фьодор Толбухин, по-късно е заместен от генерал-полковник Сергей Бирюзов. Всички фашистки организации следва се разтурят, а лицата, обвинени във военни престъпления, се предават на съд. Българското правителство се задължават да върне изнесените от Гърция и Югославия ценности и материали. Същевременно то трябва да подпомогне с хранителни и други материали двете страни. Въпреки че вече воюва срещу Германия, България не получава статут на съвоюваща страна. На практика правителството на Отечествения фронт вече доброволно и предварително е изпълнило почти всичките клаузи на Споразумението. Комисията преустановява дейността си на 15 септември 1947 г. след влизането в сила на Парижкия мирен договор (10 февруари 1947) между България и страните победителки във войната.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш